r o z h o v o r y  i n c i p i t u m
 r o z h o v o r y
 r o z h o v o r y  r o z h o v o r y

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

GAAHL - NEKONEČNÁ DIMENZIA
Tatiana Godarska, 5.7.2006



Dňa 19. júna tohto roku sa na pultoch objavilo nové CD snáď najortodoxnejšej blackmetalovej kapely Gorgoroth. Náš nórský webovský magazín Imhotep mal možnosť zúčastniť sa prehrávok pripravovaného albumu a už vtedy nám bolo jasné, že Gorgoroth pripravili album, na ktorom najdokonalejšími prostriedkami vyjadrili rýdzosť svojho odkazu. Imhotep zvolil nový album Gorgoroth "Ad Majorem Sathanas Gloriam" za titul mesiaca a na základe úžasu, ktorý v nás vzbudil, sme sa rozhodli mesiac jún venovať Gorgoroth. A nielen preto. Ako mnohí viete, kontroverzný frontman kapely, Gaahl, sa v týchto dňoch odoberá na 13 mesiacov do chládku. Na tento okamih sme pripravili rozhovor s Gaahlom - významnou osobnosťou a filozofom blakmetalového sveta.
Viem, ako slovenských fanúšikov mrzelo zrušenie koncertu a aký hnev vyvolala obmedzenosť a nesloboda inšitúcií, ktoré sa podieľali na zákaze koncertu Gorgoroth na Slovensku. Mala som možnosť prehodiť na túto tému pár slov s Kingom a vedzte, že Gorgoroth to mrzelo tiež. Práve preto som sa rozhodla venovať Incipitum preklad tohto rozhovoru, aby si slovenskí fanúšikovia Gorgoroth mohli užiť Gaahlove myšlienky aspoň touto cestou.
Ad Majorem Gorgoroth Gloriam,
Tatiana Godarska, Imhotep, Nórsko



Bol október 2004, keď webové titulky hlásili, že jedna z najkontroverznejších bytostí black metalového sveta, frontman nórskej kapely Gorgoroth, Gaahl, je obvinený z hrubého násilia a z vykonania satanistického rituálu na svojej obeti. Satanistický rituál? Kto je vlastne Satan a aké sú jeho rituály? To boli otázky, ktoré vyplývali z titulkov. Ale taktiež: Príde Gorgoroth na dlho očakávaný koncert v Prahe s Gaahlom na speváckom poste?

Koncert bol krátko pred uskutočnením preložený do koncertného klubu Black Pes, mierne odľahlého od Prahy, uprostred lesa. Aké autentické! Že by bezpečnostné opatrenie? Predkapela 1349 nás všetkých patrične blackmetalovo naladila. Otázka či sa Gaahl nakoniec objaví na poste frontmana ale stále visela vo vzduchu. Koncert začal, Infernus a King na mieste, keď sa z hmly vynoril on. Publikum na niekoľko sekúnd ostalo mlčky stáť. Stál tam, hľadiac na nás majestátnym výrazom ľadového velikána. Charizmatickejší než som si kedykoľvek dokázala predstaviť. Nedúfala som, že sa po koncerte objaví, ale fakt, že publikum bolo nútené opustiť sálu s posledným vlakom smerujúcim do Prahy, poskytol dostatočnú intimitu na Gaahlovu prítomnosť.

Objavil sa v tričku kapely Gaahlskagg, ktorá patrí k jeho projektom. Nabrala som odvahu a požiadala o krátke interview. Otvorene so mnou hovoril o incidente, ktorý sa stal, keď použil hrubé násilie voči osobe, ktorá ho napadla v jeho vlastnom dome po predchádzajúcej oslave bratových narodenín. Hovoril úprimne a jasne, bez akýchkoľvek vyhýbavých scenárov. Ohromil ma svojou úprimnosťou, priamymi názormi a absolútne čistou hlavou. Avšak, z očividných, jasných dôvodov mi nepovolil uverejniť väčšinu rozhovoru. Asi jediná otázka, ktorá ostala pre verejnosť.



Gaahl, aký je tvoj život mimo času stráveného na turné a v nahrávacích štúdiách? Viem, že výnos z predaja albumov Gorgoroth nemôže plne financovať životné náklady. Pracuješ?
Nie. Nemám povolené pracovať. Bol som v Nórsku uznaný za mentálne chorú osobu. Takže, paradoxne, nórská vláda mi platí moju slobodu.


Čože? Táto inteligentá a bystrá osoba ako mentálne chorá? To nie je možné, dôvod musí byť iný. Náš krátky rozhovor zasial mnoho filozofických otázok. Odvtedy som si bola vedomá túžby opäť s ním hovoriť. S Gaahlom, kontroverzným čistokrvným blackmetalistom a filozofom.

Prvý december 2005, Holandsko. Európske turné Gorgoroth a 1349 sa blíži ku koncu. Koncert prebieha na najvyššej technickej a emocionálnej úrovni. Gaahlov hlas je v absolútnej forme a on sám sa do svojich speváckych výkonov natoľko vžíva, že je možné pozorovať drobné chvenie jeho majestátneho tela. Kráčam v spoločnosti Infernusa strmými schodmi hore do backstage, kde vládne uvoľnená pokoncertná atmosféra. Gaahl sedí bez slov v rohu čierneho koženého gauča. Sála z neho úplný pokoj a nedotknuteľnosť. Sadám si oproti nemu a po krátkom rozpomenutí na Prahu začíname náš rozhovor. (V túto dobu už verejnosť vie, že Gaahl po natočení nového albumu musí stráviť 13 mesiacov vo väzení za hrubé násilie. Obvinenie zo satanistických rituálov bolo nakoniec stiahnuté.)


Ako si spokojný s dnešným výkonom?
Bol to vynikajúci koncert. Vynikajúce ozvučenie. Možno najlepšie z celého turné. Veľmi dobre som sa počul v odposluchoch, čo mi umožnilo variovať hlas tak, aby som vyjadril atmosféru našeho odkazu.

Všimla som si, že nadväzuješ veľmi úzky očný kontakt s niektorými fanúšikmi z publika...
Vždy si vyberiem niekoľko fanúšikov z publika a pre tých hrám.

Ako si sa cítil na tomto turné? Ako sa cítiš všeobecne na turné?
Sme na koncertnej šnúre s 1349 už po druhýkrát. Veľmi dobre sa k sebe hodíme, čo minimalizuje množstvo napätých momentov. Turné bolo veľmi dobré, návštevnosť veľmi vysoká. Dokonca návštevnosť našich koncertov v Nemecku predčila Dissection, ktorých koncerty prebiehali paralelne s našimi. Cez to všetko, teším sa už domov, na čistotu a pokoj môjho domova.

Nemusíme nič zakrývať, domova si veľmi dlho neužiješ. Ako vnímaš fakt, že po práci na novom CD sa odoberieš na rok do väzenia?
Nepremýšľam nad tým. Som momentálne na turné, potom príde nahrávanie nového albumu. Táto fatalita momentálne nezatieňuje moju myseľ ani dušu.

Ak sa môžeme ešte raz vrátiť k incidentu. Pred rokom si sa zmienil, že pri incidente si sa dostal do akéhosi tranzu a prebral si sa, až keď bola tvoja obeť totálne zdevastovaná. Mohli by sme to zhrnúť, že si stratil nad sebou kontrolu?
Gaahlove viečka sa sklopili. Cítila som, že celý incident mu prebieha znova pred očami. Potom sa na mňa pozrel s ľadovým kľudom a odpovedal:
Nikdy nad sebou nestrácam kontrolu.

Čo ťa teda viedlo k tak hrubému násiliu?
Vieš, ak niekto prekročí moje hranice, mám dve možnosti. Buď vstúpim do jeho mysle a snažím sa ho poučiť. Ak tento variant neprichádza do úvahy, potom musím použiť násilie. V prípade toho človeka, ktorý ma napadol v mojom vlastnom dome, mi pripadal variant číslo dva vhodnejší.

Si schopný vstúpiť do niekoho mysle? Vstupuješ teda i do mojej mysle? Ak mám byť úprimná, už pri našom prvom stretnutí som si uvedomila, že tvoje oči dokážu manipulovať.
Na Gaahlových perách sa zablyskol úsmev.
Každý slabý človek je manipulovateľný. Nie je to snáď charakteristický prvok dnešnej spoločnosti? Nie, nevstupujem do tvojej mysle, pretože neprekračuješ mojej hranice.

Ako súd reagoval na obvinenie, že si vykonal satanistický rituál na svojej obeti? Nemôžem uveriť, že tak vyspelá krajina akou je Nórsko dokázala oficiálne zverejniť takého obvinenie. Taktiež som sa dočítala, že všetci svedkovia vypovedali v tvoj prospech. Ovšem, vzhľadom k tomu, že všetci boli oblečení v tričkách Gorgoroth, ich výpovede neboli plne brané do úvahy. Tvoje oblečenie a prívesky, spájané so satanizmom (i keď sú všetky spojené skôr s nórskou mytológiou), boli tŕňom v oku súdnej komisie.
Povedal som im pravdu. Presne tak ako som ti ju povedal teraz a pred rokom. Problém našej justície je, že nie je schopná naložiť s tými, ktorí hovoria pravdu. Dokážu výborne zvládnuť klamárov, vedia ako na nich, ale pravdu? V tom sú mimo. Objavil som sa na súde tak ako vyzerám teraz. To nedokázali ustáť. Pochopili to ako moju neúctu k súdu. Vôbec ma to neprekvapilo, pretože 99% ľudí myslí jednodimenzionálne. Nie sú schopní odtrhnúť realitu od svojho jednostranného vnímania. Ďalším príkladom ich jednorozmerného myslenia je moje vegetariánstvo.

Prečítala som si medzi riadkami, že justícia nemohla uveriť tomu, že si vegetarián.
Ich vnímanie satanizmu sú predsa živočíšne obete. Ich jednorozmerné myslenie preto nedokáže akceptovať, že ja by som mohol byť vegetarián.

Takže si satanista?
Satanista? Nenazval by som sa tak. Som šaman. Venujem sa staronórskym šamanistickým rituálom. Tieto staré škandinávske zvyky sú ovšem inými náboženstvami vnímané ako satanizmus. Svojej filozofii a rituálom sa venujem osamote. Nikomu ich nevnucujem, preto o mojom hlbokom záujme vie iba málokto. Práve vnucovanie je najväčší hriech náboženstiev. Každý z nás má v mysli svojho boha a verí v neho. Ale to, že niekto núti inú osobu veriť v svojho boha, je trestuhodné a ohavné. To je presne odkaz, ktorý vyjadruje naša hudba.

Zmenili ťa všetky súdne a obviňujúce ceremónie, ktorými si za posledný rok prešiel? Posilnili ťa?
Musím sa meniť! Každou chvíľou sa musím meniť, rásť, bez ohľadu, či sa niečo zvláštne stalo alebo nie. Inak by som bol mŕtvy. Každým dňom sa zarývam hlbšie. Ako strom. Každý strom má tri druhy koreňov. Dva rastú doširoka, vpravo a vľavo a jeden rastie do hĺbky. Ale len ten koreň, ktorý ide do hĺbky poskytuje rastúcemu stromu stabilitu. Inak i slabý vetrík dokáže vyvrátiť strom, ktorého koreň nie je dostatočne hlboký. (Aká to paralela s našimi Tatrami, pozn. autorky)

Ak človek analyzuje seba a skutočnosti s ním spojené do hĺbky, vždy hlbšie a hlbšie, aby bol schopný pochopiť a dosiahnuť svoje ciele, väčšinou narazí na bolesť. Verím, že v tvojom prípade je to rovnaké. Ako narábaš s touto bolesťou?
V momente, keď dosiahnem dno, bolesť, presne v tento moment sa snažím niečo vytvoriť.

Skladáš v tieto momenty muziku?
Poväčšinou maľujem. Ale nie obrázky akými sa prezentuje blackmetalový svet. Je to niečo ako post-impresionizmus.

Boli tvoje obrazy niekde vystavené?
Nie, nie je to môj zámer.

I tak, existuje hudobný projekt, ktorý popri Gorgoroth vyjadruje vyššie uvedené myšlienky. V akom štádiu sa nachádza tvoj Trelldom? Nejaké plány do budúcnosti?
Gaahlove oči sa rozžiarili. Očividne ho táto téma nadchla.
Áno. Pracujem na Trelldom. Zostava kapely je momentálne stabilná. Máme iba nového bubeníka. Mladého bubeníka, ktorý potrebuje ešte zlepšovať. Ale má silnú vôľu, to oceňujem a podporujem ho.

Znamená to, že sa môžeme tešiť na novinku od Trelldom?
V roku 1993 som napísal skladbu, ktorú som nedávno znovu objavil. Inšpirovala ma k napísaniu diela, ktoré by sa vrátilo ku koreňom. Píšem texty, vlastne akési básne v staronórštine. Vracajú sa k nórským koreňom, späť k nórskej mytológii, späť k prírode. Príroda a s ňou úzko spätá stará mytológia sú moje najsilnejšie zdroje inšpirácie. Skladba z roku 1993 bude ako jediná napísaná v angličtine.

Akým smerom sa uberie hudba Trelldom?
Musím priznať, že som absolvoval s kapelou malý boj. Pretože hudba pripravovaného diela má slúžiť ako podtrhnutie, pozadie k textom či básňam. V podstate sa bude jednať o akési hudobné recitovanie basní. Musel som kapele vysvetliť, aké sú v budúcom diele texty dôležité. Nakoniec to zobrali. Avšak ďalšie presviedčanie ma čaká u vydavateľských spoločností. Texty v staronórštine budú musieť byť pravdepodobne preložené do angličtiny.

Neprekladaj texty! Odkaz tohto diela by stratil na svojom najhlavnejšom význame. Tí z nás, ktorí budú chcieť nazrieť pod pokrývku takéhoto diela, nájdu cestu ako sa k nemu dostať! Neservíruj nám takéto určite významné dielo na podnose. Nepovedal si mi snáď pred pár minútami, že ak človek chce rásť, musí poznávať a ísť do hĺbky vecí?! Môj vzdor a moja odvaha ho očividne prekvapili a prelomili jeho nedotknuteľnosť. Na chvíľu sa zamyslel a ja som analyzovala, či teraz vstúpi do mojej mysle alebo nie.
Ak uvidím, že dielo prekladom do angličtiny stratí na význame, texty prekladať nebudem.


V tento moment sme obaja ostali mlčky zamyslení. A len vtedy som sa osmelila pozrieť sa okolo seba. Krátka pokoncertná párty sa blížila ku koncu a všetci ostatní členovia Gorgoroth a 1349 už boli zbalení. Uvedomila som si, že som pri ňom stratila pojem o čase a o skutočnostiach, ktoré sa diali okolo. Interview s Gaahlom totiž vyžaduje úplnú koncentráciu. Jeho upriamený pohľad, jeho rentgenové oči určite vyvolávajú v ľudoch rozpaky. Následne som sa rozpomenula na komentár ľudí z istej vydavateľskej spoločnosti, keď som im hovorila o pripravovanom interview s Gaahlom. Povedali mi, "Buď opatrná. On je veľmi zvlášna osoba." Opatrná?


Mimochodom, prečo Gorgoroth opustil Nuclear Blast?
Naše mentality si vzájomne nesedeli. Obe strany si to rýchlo uvedomili a tak ľudia z Nuclear Blastu sami prišli s ponukou, ako predčasne ukončiť zmluvu. Rozišli sme sa v dobrom. U Regain Records sa cítime veľmi dobre. Vytvárajú nám neuveriteľné zázemie.

Mám poslednú, veľmi delikátnu otázku. Počula som, že si nikdy nemal vzťah so ženou.
Nikdy.

Nikdy si nepripustil, že by si mohol stretnúť ženu, ktorej filozofia by súhlasila s tvojou? Ženu, ktorá by ťa motivovala a podieľala sa na zdokonalovaní tvojej osobnosti?
Nechápem, prečo ľudia k vlastnému zdokonaľovaniu potrebujú vzťahy. A načo vôbec potrebujú vzťahy. Necítim potrebu žiadneho vzťahu a nemám o tom žiadne predstavy.


Odpovedal úplne chladnokrvne. Musela som sa v duchu usmiať nad touto naprosto očakávanou odpoveďou. Nie je snáď Satan známy svojou zášťou k ženám za to, že mrhajú svojimi prirodzenými schopnosťami, ku ktorým ich tento svet predurčil?
Gaahl si zbalil svoje veci a so vznešenosťou sebe vlastnou sa odobral k autobusu.



Musím priznať, že slovami žiadneho jazyka sa nedá vyjadriť všetko, čo interview s Gaahlom obsahuje. Hovoriť s ním funguje ako droga. Nie je dňa aby som sa nezamýšľala nad poskytnutými odpoveďami a ďalšími otázkami z nich vyplývajúcimi. Gaahl je očividne mrazivý vulkán emócií a netradičných myšlienok. Myšlienok slobody a hľadania vlastnej osobnosti. Myšlienok nebezpečných pre akúkoľvek spoločnosť. Preto musí byť držaný v klietke.
Gaahlov vokál a jeho kontroverzný pohľad na svet je koruna na vyspelej čistokrvnej blackmetalovej hudbe Gorgoroth. A je to len a len preto, lebo všetko čo robí, robí s naprostou nefalšovanosťou a úprimnosťou nehľadiac na následky.



Tatiana (pôvodná verzia na Imhotep.no, jún 2006)
Foto: Sonya Godarska/Jaroslav Achtner [1-2], Gorgoroth [3]





Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits